7 juli t/m 5 augustus expositie van Vereniging van Beeldende Kunstenaars Laren-Blaricum

26 kunstenaars van de Vereniging van Beeldend Kunstenaars “Laren-Blaricum” exposeren in de Grote kerk Edam

Onder de noemer “Monumentaal Exposeren” vindt van 8 juli t/m 5 augustus in de Grote kerk Edam een bijzondere expositie plaats van de Vereniging van Beeldend Kunstenaars “Laren-Blaricum”. Maar liefst 26 kunstenaars uit Laren en omstreken laten een boeiende en interessante selectie van hun werk zien.

Al vanaf 1880 was de kunstenaarskolonie in Laren een belangrijke ontmoetingsplaats voor kunstenaars uit binnen- en buitenland. Een van hen was de Amerikaanse landschapsschilder William Singer (1868 – 1943), tevens lid van de Vereniging van Beeldend Kunstenaars “Laren-Blaricum” en naamgever van het Singer Museum te Laren. De vereniging “Laren-Blaricum” wortelt in deze rijke traditie en behoort tot een van de oudste kunstenaarsverenigingen in het land. De bijna 100 jarige vereniging werd opgericht in 1921. Voortgekomen uit de Larense School en de historische banden met het Singer Museum bracht zij generaties lang gerenommeerde namen voort, zoals Herman Kruyder, Gustave de Smet, Bart van der Leck, en de gebroeders Dooyewaard.

Grote exposities van de vereniging vonden decennia lang plaats in het beroemde Hotel Hamdorff aan de Brink in Laren. Na de sluiting van Hamdorff exposeert “Laren-Blaricum” in het Singer Museum. Sinds 2003 vinden de tentoonstellingen tweejaarlijks in de museumzalen plaats.
De vereniging exposeert ook met regelmaat op locaties met een cultuurhistorische betekenis, zoals op Kasteel Groeneveld in Baarn en op Nederheem, het monumentale atelier- en woonhuis van de vermaarde kunstverzamelaars Anna en William Singer in Blaricum. En recent nog bij Pulchri Studio in Den Haag, de bakermat van onze vereniging. Verschillende kunstenaars waren lid van beide verenigingen. In reeks van deze tentoonstellingen past de expositie in de Grote kerk van Edam bijzonder goed.

“Laren-Blaricum” is een kunstenaarsvereniging die springlevend midden in de tijd staat, zonder de verworvenheden en tradities van bijna een eeuw te verliezen. De vereniging vertegenwoordigt een selecte groep kunstenaars met een hedendaagse oriëntering en heeft een breed scala aan technieken en stijlen in huis.

In de Grote kerk Edam laat de kunstenaarsvereniging “Laren-Blaricum” een gevarieerde en kleurrijke tentoonstelling zien met een keur aan disciplines. Er zijn naast schilderkunst, tekeningen, grafiek, beeldhouwkunst ook gemengde technieken , glas, keramiek, weefwerk en lichtsculpturen te zien. Figuratieve, abstracte en constructivistische kunst gaat er hand in hand.
Laat u verrassen door de uiteenlopende objecten die de kunstenaars voor deze tentoonstelling hebben samengesteld.

Deelnemende kunstenaars:
Agnes van de Beek-Moons, Anita Nuñez Larraz, Ben Peters, Cécile van Spronsen, Elisabeth van Woerkom, Erica Wesseling, Gemma Vermeulen, Govert Muijs, Greetje Majoor, Hans Almekinders, Hanneke Vermeulen, Herman Tjepkema, Humphrey Bennett, Jan van Kempen, Joke Struik, Ludek Tikovsky, Marijke van Vlaardingen, Mark van Praagh, Martine Kramer, Mieke Pontier, Nel Waller Zeper, Rita Verweijen, Sacha Wendt, Tamar Frank, Vincent van der Geest, Willem Zijlstra.

Expositie: 7 juli t/m 5 augustus 2018
Opening: zondag 8 juli om 15.30 uur met muziek van Govert’s Bluesband
Adres: Grote Kerk Edam, Grote Kerkstraat 57
Openingstijden: dagelijks van 13.30 – 17.00 uur
Informatie: www.kunstenaarslarenblaricum.nl