Tentoonstelling Noord-Holland Opgewekt! in Grote Kerk Edam

Van 4 tot en met 30 juni is in de Grote Kerk in Edam de tentoonstelling ‘Noord-Holland Opgewekt! energie van vroeger en voor later’ te zien. Deze reizende tentoonstelling, georganiseerd door de gemeente Purmerend en Edam-Volendam, neemt je mee terug in de tijd. Al eeuwenlang wordt er energie opgewekt en wordt hiervoor het landschap veranderd. Dat doen we vandaag de dag nog steeds.

Energie altijd en overal

Telefoon alweer leeg? Oplader in het stopcontact en door! Ontbijt op bed? Eieren koken op het gasfornuis, broodjes in de oven en smullen!  In het dagelijkse leven kunnen wij niet zonder energie. Het is er altijd en overal. En er lijkt meer dan genoeg te zijn, maar is dat wel zo?

Energietransitie

We staan aan de vooravond van een nieuwe energietransitie. De omslag van fossiele naar hernieuwbare vormen van energie is onvermijdelijk. Zonnepanelen en windmolens zullen het landschap gaan veranderen. De tentoonstelling ‘Noord-Holland Opgewekt! energie van vroeger en voor later’ toont waar het allemaal jaren geleden begon: met turf en hout, fossiele brandstoffen als steenkool, aardolie en (aard-)gas, oer-Hollandse molens en gemalen. Het effect van deze energiewinning zien we nog steeds terug in ons huidige landschap.

Van 4 t/m 30 juni

Samen met de gemeente Edam-Volendam wordt de ‘tentoonstelling Noord-Holland Opgewekt!’ georganiseerd in de grote kerk in Edam. De tentoonstelling is van 4 t/m 30 juni 2018. Tijdens de reguliere middagopenstelling van de kerk, 13.30 – 17.00 uur, is de tentoonstelling vrij toegankelijk voor andere bezoekers. De scholen in de gemeenten Edam- Volendam en Purmerend ontvangen informatie over de tentoonstelling met een lesprogramma.