29 juni 2022
Water & Vuur, Bezieling – Religie – Kunst

20 beeldend kunstenaars exposeren in de Grote Kerk te Edam
Van 3 juli t/m 7 augustus 2022 exposeren 20 professionele kunstenaars in de Grote Kerk te Edam. Een expositie ter gelegenheid van het 102-jarig bestaan van de landelijke kunstenaarsvereniging AKKV, waarbij zij zijn aangesloten. Het AKKV bestaat 102 jaar en is een platform voor kunst, spiritualiteit en samenleving, een landelijke vereniging voor professionele kunstenaars. De vereniging leeft, met een kleine groep enthousiaste en gepassioneerde kunstenaars.
De deelnemende kunstenaars hebben ieder hun eigen discipline. Dat leidt tot een gevarieerde expositie met diverse kunstuitingen.
Voor deze expositie is er één gemeenschappelijk thema gekozen: Water & Vuur. Het was aan de kunstenaars geheel vrij om daarop te reageren of zich door het thema te laten inspireren. Het heeft prachtige kunstwerken opgeleverd.
Deelnemende kunstenaars:
Annelies Abelmann, Marleen B.Berg, Gerda Elsenaar, Irma Frijlink, Jan Haen, Els Hollestelle, Rita Hulsman, Marijke Jager Burggraaff, Annewil Jansen, Elganan Jelsma, Math van Kampen, Greetje Majoor Rijerse, Jaap Majoor, Carola Mokveld, Cathrien Milette, Margreet Scholten van Berkel, Rob Schultheiss, Jeanne Tax, Helga Troll, Jan Verdonk
Opening op zondag 3 juli 2022 om 15.00 uur, door Diana Kostman, kunsthistoricus.
Een stukje historie van het AKKV
Het AKKV kent een boeiende en levende geschiedenis en vele bekende kunstenaars in diverse disciplines zijn lid geweest. Kunstenaars moesten lid zijn van een vakvereniging, anders kreeg men geen opdrachten vanuit de kerk. Met name in de beginperiode was architectuur een groot en belangrijk onderdeel. Ook na de Tweede Wereldoorlog was er nog voldoende werk, aangezien er veel gerestaureerd moest worden en kerken opnieuw werden opgebouwd. Maar niet alle kunst was meer dienend voor de kerk. Er werden wel interessante bijeenkomsten georganiseerd, met name door de groep architecten, die waren verbonden aan de driejarige Cursus Kerkelijke Architectuur die tussen 1946 en 1973 in Den Bosch werd gegeven. De benedictijner monnik Dom Hans van der Laan was een van de docenten aan die cursus. De groep die de bijeenkomsten organiseerden en bijwoonden, stonden bekend als de Bossche School. Beeldhouwer Niel Steenbergen omschreef de bijeenkomsten als “discussies op de millimeter tijdens een goede dis”.
Sinds de jaren ’70 raakte ‘religieuze kunst’ een beetje in de vergetel hoek. Wel bleef het AKKV trouw doorgaan met het organiseren van bijeenkomsten en tentoonstellingen. Nog steeds is het AKKV multidisciplinair, maar de focus ligt sinds begin 21ste eeuw meer op de beeldende kunst. Het is een kleinere groep kunstenaars, het aantal leden schommelt tussen de 40 en 60. De focus ligt nu niet meer op kerkelijke kunst, op kunst die dienstbaar is aan de kerk. De vereniging is breder religieus geworden en de hedendaagse kunstenaars vinden het belangrijk om ook maatschappelijke thema’s aan te snijden. Met een vernieuwende blik kijken zij naar de samenleving en gaan zij de communicatie aan met het publiek. De kunstenaars van nu kijken over grenzen heen, over de grenzen van de kunst, van de kerk en van de disciplines. De grenzen vervagen.
Bekijk ook
07 juli '25
Geweldig fotogram King und La Reine
In 1989 deed kunstenaar Joep Neefjes een fotoperformance in Hamburg met het Willem Breuker Kollektief. Dit spektakel resulteerde in een mega fotogram; zeven banen fotopapier van 9.00 x 1.27 m: KING UND LA REINE. Op zondag 6 juli was de feestelijke opening ervan met o.a. een toespraak van actrice Olga Zuiderhoek, echtgenote van Willem Breuker. Het werd een heerlijke middag voor zo’n 200 genodigden.
10 juni '25
Concert van Taplow Girls’ Choir
Op 29 mei bracht Taplow Girls’ Choir een mix van klassieke en hedendaagse liederen ten gehore voor een enthousiast publiek. “Het was het hoogtepunt van onze korte tournee door Nederland”, aldus dirigente Gillian Dibden. En de Grote Kerk was verheugd dat het evenement meer dan 200 euro opbracht voor de orgelfondsen.
02 juni '25
Open Dag levendig en goed bezocht
Ruim 100 mensen uit Edam en de regio kwamen af op de Open Dag op zondag 1 juni. Ze genoten van de boeiende rondleidingen en het fantastische uitzicht op de binnenstad en de omgeving. “We boffen met deze heldere dag; we kunnen heel ver kijken.” Gids Pieter Karel vestigde een record. “Vanmiddag heb ik met zes groepen de toren beklommen. Of ik moe ben? Eigenlijk niet. Ik vind het geweldig om mensen mee te nemen naar deze unieke plek. Ik tik dan ook altijd licht tegen de enorme klokken Mozes en Samuel waar langs ze komen. Indrukwekkend vind men dat. Ik eigenlijk na al die keren ook nog!”
Opvallend was het enthousiasme van kinderen die de ‘Koeienspeurtocht’ deden. “Ik las het in de krant en ik vind geschiedenis heel leuk’, aldus Titus Hagen die met vriendin Mirthe Meerman naar de kerk kwam. Hun enthousiasme leidde ertoe dat een zusje met vriendin en vader een half uur later ook in de kerk kwamen!
Gids Ada van Poelgeest weet de kinderen in de Latijnse school (Librije) te boeien.
07 april '25
Burgemeester opende tentoonstelling ‘Kerkglazen’
Op zondag 27 april opende burgemeester Rick Beukers de tentoonstelling ‘Kerkglazen, spiegels van Edam’. Hij vertelde tijdens zijn oriëntatie op de gemeente eerder in de kerk te zijn geweest. Toen werd hij al door een enthousiaste gids langs de prachtige gebrandschilderde ramen geleid. “Dat ik deze tentoonstelling mag openen is daarom des te mooier.” De burgemeester kreeg het eerste exemplaar van de begeleidende glossy overhandigd. De tentoonstelling is elke dag gratis te zien. Het magazine is te koop voor € 8,50.
07 april '25
We zijn weer open!
Op zondag 27 april zetten we de kerkdeuren weer wagenwijd open! Vanaf dan is de kerk elke dag tussen 13.30 en 17.00 uur geopend. Dit seizoen brengen we speciale thema-rondleidingen rond de kerkramen en de Librije. Ook is de toren weer te beklimmen. Informeer naar de tijden. Of maak een afspraak om met een groep te komen. Ook is een leuke kinderspeurtocht gemaakt. Kortom: voor het hele gezin is er veel te beleven!
20 maart '25
Kinderspeurtocht langs koeien
Ken je de legende over de stier die destijds de plek bepaalde waar de Grote Kerk kwam te staan? En het feit dat er tijdens de watersnood van 1916 koeien in de kerk stonden, zodat zij droge pootjes hieldden? Deze verhalen zijn verwerkt in de nieuwe Kinderspeurtocht door de kerk. Kinderen vanaf 8 jaar krijgen een vel met 10 vragen die beantwoord worden door koeien in de kerk. Aan het einde wacht een lekker koe-kje!